Kérdés:
6 sorozatú AA alkáli elemek cseréje NiMH elemekre - hogyan hasonlítom össze a lehetséges kapacitásokat a használható kapacitás optimalizálása érdekében?
James Haigh
2014-02-18 08:09:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

6 darab AA sorozatú 1,5 V alkáli elemből álló akkumulátort szeretnék cserélni sorozatosan újratölthető NiMH elemekre egy régi tranzisztoros megafonban, hogy optimalizálják a kapacitást. A meglévő akkumulátorcsomag tipikus 2 × 3 elrendezésű, és egy PP3 / PP6 rögzítő csatlakozóval van összekötve. Újratölthető akkumulátorokat szeretnék használni az elektronikai hulladék csökkentése érdekében.

Tisztában vagyok azzal, hogy a használható kapacitástól függ a készülék kikapcsolási feszültsége, a kisütési görbe és az elemek hatékonysága a hőmérséklet és a terhelés függvényében. jellemzők. Tekintettel arra, hogy ez egy régi eszköz, és valószínűleg nem alacsony áramszünettel tervezték, újratölthető 1,2 V-os elemeket szem előtt tartva, aggasztónak tartom, hogy 6 cella nem elég, és szeretnék egy 7 th .

Bár tisztában vagyok azzal, hogy a névleges kapacitás általában félrevezető adat, nem értem, hogy naiv számításaim miért tűnik többször nek abból, amire számítottam nagyjából az elemek tömege / térfogata alapján ítélve. Tényleg olyan rosszak a PP3-k?

Az elemtartóban az alábbi 5 elrendezés közül 4-nek van helye (lásd az alábbi 2. megjegyzést), amelyekhez bemutatom ezeket a naiv, hamisnak tűnő számításokat. (A 4. elrendezés esetében van hely egy kis adapter számára is, amelyet az akkumulátorok párhuzamos csatlakoztatásához szükséges 3 bepattintó csatlakozóval készítettem.) Ez nagyjából összefügg azzal, hogy „mekkora” az elemek, és lazán kapcsolódik a térfogatukhoz. , így ezek az elrendezések valószínűleg más eszközökre is alkalmazhatók.

  (#) Elrendezés Kombinált töltés Teljes névleges energiafeszültség-kapacitás [1] (1) 6 AA 1,5 V alkáli sorozat 9V 2100mAh 15.12Wh = 54.432kJ (2) 6 AA 1.2V NiMH sorozatban 7.2V 2400mAh 17.28Wh = 62.208kJ (3) 7 AAA 1.2V NiMH sorozatban 8.4V 950mAh 7.98Wh = 28.728kJ (4) 2 PP3 8.4V NiMH párhuzamosan 8,4V 200mAh 3,36Wh = 12,096kJ
(5) 14 AAA 1,2 V NiMH; 2 sorozat [2] 8.4V 950mAh 15.96Wh = 57.456kJ  
  • 1. megjegyzés: A „teljes energiakapacitás” naiv becslés a töltőkapacitás és cellánként 1,2 V alapján. átlagos feszültség.
  • 2. megjegyzés: 14 (1 + √3) × 5 elrendezésű AAA elem (azaz 5, 4, 5 sor) megközelítőleg ugyanolyan kockás helyet foglalhat el, mint 2 × 3 AA elem . Ezt felvettem az általános esetre; azonban ebben az esetben az elemtartó rekesze lekerekített sarkokkal rendelkezik, így az elrendezés nem igazán illik rá.

Erre egyáltalán nem számítottam - még csak nem is zárva; Úgy tűnik, hogy a PP3-k kb. 2-szer, és egy kicsit meghaladják az AA térfogatát, ezért azt várnám, hogy a 4. elrendezés teljes energiakapacitása körülbelül 70% lesz a 2.-nél, de ez a durva becslés szerint 19%! Gondolom, hogy a névleges töltőkapacitást egy „tipikus” terheléshez viszonyítva osztályozzák, így az egyes kategóriák hatékonysága valószínűleg jelentősen eltér, ezért nem lehet megbízhatóan meghatározni a tényleges energiatároló kapacitást, amelyet alábecsülnének minden esetben más összeggel. A 4. számú elrendezés esetén a kombinált belső ellenállás a felére csökken (vagyis „belső vezetőképesség” hozzáadódik), tehát hatékonyabb lenne, és ugyanazon terhelés mellett akkumulátoronként több energiát szállítana, csak egyetlen PP3-hoz képest. Az 1-3. Elrendezésekben az IR-ek hozzáadódnak. Az 5. elrendezés fele a kombinált IR-nek # 3.

Annak érdekében, hogy megérje, a megafon egy pulzáló terhelésű, 5 W maximális teljesítményfelvétel, és az Egyesült Királyságban a szabadban működik, így az akkumulátorok általában 5 ° C és 25 ° C közötti hőmérsékleten működnek az évszakától függően . Megpróbálom megtalálni az általam használt NiMH akkumulátorok (Maplin L32BJ, L29BJ és L31BJ AA, AAA és PP3 ill.) Adatlapjait, hogy valóban megismerhessem az adatok valódi adatait, de van még nem szereztem be egyet sem. Mindazonáltal, a sajátosságokat leszámítva, úgy tűnik, hogy ezek az adatok annyira messze vannak, hogy általában jobb lenne a 6 AA-os alkáli elemeket tartalmazó akkumulátorok újratölthető cseréjének összehasonlítása, mivel ilyen típusú akkumulátorokat más típusú eszközökön is láttam, például jól.

Ez az első kérdésem ezen az oldalon. Attól tartok, hogy lehet, hogy „túl lokalizált” a határ, de keményen próbáltam átfogóbbnak tartani az általános hatókört, mint az a sajátos esetem, amikor összehasonlítottam ezeket a fajta „9V” elrendezéseket. Remélem rendben van.
Kipróbáltad, hogy csak 6 egyenes NiMH-t használtál az alkáliák pótlására? Lehet, hogy jobban működnek, mint várják, még akkor is, ha a készüléket nem úgy tervezték, hogy elfogadja őket - az alkáliok 1,2 V alá süllyednek, amikor a kapacitás körülbelül [fele] (http://www.powerstream.com/AA-tests.htm ) elhasználódott, a NiMH-k sokkal laposabb görbével rendelkeznek, és hosszabb ideig fenntartják az 1,2 V-ot.
@Johnny: Kiváló! Az Ön által összekapcsolt adatok tisztázzák a 7. th cella szükségességével kapcsolatos aggályaimat, és elmondják, hogy a 2. elrendezésnek valószínűleg legalább az 1. elrendezésű futási ideje van minden olyan eszközben, amelyet megfelelő mennyiségű alkáli akkumulátor kapacitása, és még jobb a nagy fogyasztású készülékeknél. Mivel John Meacham válasza elmagyarázza, hogy a kis cellák általában kevésbé hatékonyak, ez kizárja a 3. és a 4. helyet, így arra a következtetésre jutott, hogy a 2. helyzet a legjobb a „9V” készülékek valószínűleg túlnyomó többségében. (folytatás)…
… (Folytatás) És mivel a # 2 és az # 1 összehasonlítása általában alkalmazható (azaz tetszőleges számú cellára), ez azt jelenti, hogy ez a következtetés általában alkalmazható minden alkáli elemekhez tervezett eszközre is: azaz Többé nem fogok kétszer gondolkodni ugyanazon elrendezés megőrzésén, amikor lúgot NiMH-val cserélek. Ha válaszát válaszként tennék közzé, akkor valószínűleg elfogadott válaszként jelölném meg. A többiek is hasznosak voltak, és szavazni fogok rájuk, de ezen a webhelyen még nem léptem át az új felhasználókra vonatkozó korlátozásokat.
AAA a pokol gödöréből származnak. A PP3 rosszabb, hacsak nem kell eladni a formáját az általuk kínált tömörségért. Az, hogy milyen átlagos vagy terhelt feszültséget kap, a terheléstől függ. A megafon talán nehezebb, mint néhány. Ha mondjuk 5 wattra van szükség, akkor a rajz megközelíti az erősítőt, amikor az akkumulátor lemerül. A NimH általában nagyobb terhelés mellett boldogabb a kapacitása alja felé - azaz alacsonyabb töltöttség mellett kevésbé fog megereszkedni a Voc-tól. Az alkáli valamivel meghaladja az 1,6 V / cellát, gyorsan 1,5 V alá esik, majd egy S típusú görbében esik (hátra fekve, magas, majd hunyorgó szemekkel, hogy lássa).
... Minden görbe "ki van a fejemből". Az olyan emberek, mint például a http://batteryuniversity.com, tipikus görbékkel rendelkeznek. Nagyon fáradt 1,1 V-ra, többnyire 1 V-on ment, enyhe kapacitás onnan 0,9 V / -ra. Az A alkáli kapacitás alacsony áram esetén 2000-3000 mAh tartományban van, de körülbelül C sebességgel rosszul halványul. 2500 mAh NimH-t körülbelül 10 órás besorolással értékelnek, de jó márka esetében mondjuk C-nél közelebb vannak ehhez. C / 2 körül (itt 1200 mA) kb. 1,3 V-ról indulnak, gyorsan elhalványulnak 1,25 - 1,2 V tartományba, majd 1,1 V felé esnek, mondjuk 70% -on túl, majd gyorsabban 1 V-ra a kapacitás végén. ...
... Vigye őket 1 V alá, de ez árt a lomgevitásuknak, és nagyon kevés kapacitást kap. || Ha az eredeti készüléket az akkumulátor kapacitásának nagy részével használták fel, akkor az 6 x NimH-on jól működik. Az El cheapo eszközök nem feltétlenül érdekelnek, ha a Vbat 1.1 V feszültségen van, így a NimH kapacitás jelentős részét pazarolhatják. Próbálja ki és nézze meg. A Vlow-nál az eszközök "motorcsónakot" tehetnek, ha az ellátási impedancia nő. Ha olyan nagy kupakot tesz hozzá, amennyi a gyakorlatban rendelkezésre áll, javul az alacsony akkumulátorszintű működés. | Az extra cella biztonságos a NimH-nál. Az alkálinak el kell fogadnia az 1,6+ x 6 = 9,6 V + értéket. 9,6 V / 1,35 V sejtenként = 7,11 x NimH sejt
-1
@Johnny: azt hiszem, sok régi eszköz (esetleg a megafon is) lineáris feszültségszabályozót használ, amely az Ön által összekapcsolt ábrákat nézve gyakorlatilag csak a 7. cella energiakapacitását pazarolná hővé. Tehát két NiMH elrendezés, pontosan ugyanazzal az energiakapacitással elrendezve, mint 6 vagy 7 cella, valamint egy lineáris szabályozóval és egy olyan határértékkel rendelkező készülék, amely a 6 cellás opció töltésének 90% -át eléri, a 7 cellás préseljen ki még egy 9% -os töltést, de csak 6/7-es töltőkapacitással rendelkezik, így a készülék csak körülbelül 6% -kal tölti fel a 6 cellás opció töltését,…
… És a lineáris szabályozó miatt ez arányos a felhasznált energiával. Nem csak nem tartana sokáig, hanem a kimerült cellák feszültsége is lényegesen alacsonyabb lenne, ami nyilvánvalóan csökkentheti azok élettartamát. Tehát egy lineáris (és talán kisebb mértékben) más szabályozó számára a 2. cellás NiMH elrendezés messze a leghatékonyabb. Valószínűleg a hosszú élettartam szempontjából jobb, ha hagy egy kicsit a tartályban, és nem csak pazarolja.
@JamesHaigh Nem követem a 109% x 6/7 argumentumot, ha standard cellákat használunk. Ha a celláknak rögzített térben kellene futniuk, akkor egy másik cella hozzáadása csökkentené az egy cellára jutó kapacitást. De ha AA cellákat használtak, akkor a # 7 hozzáadása növeli a kapacitást x 7/6 az induláshoz. | A 7. cellának csak akkor van értelme, ha a Vmin_operating több mint kb. 6,6 V. Ebben az esetben egy elsődleges (pl. Lúgos) sejt 1,1 V-ra merülne ki, és kapacitását használná, míg 6 x NimH 1,1 V-nál még mindig hasznosabb kapacitás marad. 6,6 V / 7 = 0,94 V / sejt, ami valóban alacsonyabb, mint a NimH esetében bölcs. 7 x 1 V = 7 V hasznos Vmin értéket ad.
@JamesHaigh "Motoros csónakázás" egy audio erősítő alacsony frekvenciájú oszcillációja, amely akkor következik be, amikor az akkumulátor impedanciája a kisütési ciklus vége felé emelkedik. Az áramelvezetés eltérései az áramkör egyik részében a tápfeszültség megváltoztatását eredményezik a növekvő impedancia miatt, és a feszültségváltozások hatással vannak az áramkör más részeire - hatékonyan az akkumulátor impedanciája kapcsolja össze. Ha ez a "megfelelő" helyen történik, akkor oszcilláció léphet fel. Nagy kapacitású kondenzátor hozzáadása az áramellátáshoz csökkenti az impedanciát (vagy a feszültségváltozások eltávolításának tekinthető) (ugyanaz).
@RussellMcMahon: Ó, látom, a „sapka” kondenzátort jelentett. Most már értem. Gondolom, ez egy másik oka annak, hogy nem mindig jó teljesen lemeríteni az elemeket. …
… Ami a lineáris szabályozókkal kapcsolatos érvemet illeti, gondoljon arra, hogy téglalapot rajzolunk 6 cella kisülési görbéjébe úgy, hogy a jobb él a töltési kapacitás 90% -a. Pontosan azonos energiával 7 cellában a görbe 6/7 a feszültség tengelyén és 7/6 a feszültség tengelyén húzódik, de a téglalap teteje rögzített marad. Egy * viszonylag * alacsonyabb levágással a jobb szél mondjuk 9% -kal közelebb kerül a töltéseltéréshez, de ez most 6/7 annak, ami volt, tehát a számításom (0,9 + 0,09) * 6/7 = 0,849 ~ . A téglalap fölötti terület kárba veszik; a tőle jobbra lévő terület „a tartályban balra”.
Három válaszokat:
Filek
2014-02-18 13:56:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Úgy tűnik, hogy már van kérdése a kérdésével kapcsolatban, de szeretnék néhány pontot hozzáfűzni a NIMH és az alkáli kapcsán.

Nem mondja meg, hogy hány watt vagy hány amper vagy milliamperrel a megafonja igényes lesz, de a NiMH-k sokkal kisebb belső ellenállással rendelkeznek, így sokkal nagyobb áramot tudnak biztosítani anélkül, hogy a feszültséget annyira elvesztenék, mint egy alkáli. Nagyobb terheléseknél a Nimh több energiát szolgáltat, mint egy alkáli; nagyon alacsony terheléseknél az alkáli nagyobb energiát fog biztosítani (nagyon laza általánosítás, de például egy alkáli örökké tart egy távirányítón, míg a NiMH nem tart sokáig - természetesen sokak önkisülése is van

Emellett a legtöbb NiMH NOMINÁLIS volatage 1,2, de teljesen feltöltve 1,4-hez közelebb indulnak (néhány NiMH-t teljesen feltöltöttem 1,5-vel), és mint már említettem , tartsa kisütésük nagy részében az 1,2 V-ot.

Az alkáliák gyakran 1,6 V-hoz közelebb indulnak, de kisütés közben gyorsan elveszítik a feszültséget, így életük során az átlagos feszültségük körülbelül 1,2 Volt! Természetesen ez attól függ, hogy mekkora a megafonjának feszültsége.

Ne felejtsük el, hogy a legtöbb NiMH nagyon magas önkisülési sebességgel rendelkezik, és az első nap 10-20% -át elveszítheti kapacitása. , és napi 1% kapacitásuk csak ott ül, és lényegében teljesen lemerül 3 hónap alatt vagy kevesebb idő alatt! Vannak újabb NiMH-k, amelyek kapacitásuk 85% -át egy év alatt tartják.

További információért látogasson el a http://batteryuniversity.com/learn/article/Nickel_based_batteries oldalra.

A 4 lehetőség közül a 2. opció hangzik el mint a legjobb. A 3. és 4. lehetőséget mások megvitatták, miért kínálnak ilyen gyenge teljesítményt.

A Johnny és másutt összekapcsolt kisülési ábrákat tekintve, és látva, hogy nagyjából forgásszimmetrikusak, de kissé lekerekítettebbek az alacsony töltésű végén, az átlagos feszültség gyakorlatilag azonosnak tűnik kb. 1,2–1,24 V mindkét NiMH esetén * és * lúgos, ami azt jelenti, hogy az energiakapacitás-számításaim valójában nagyon jó közelítések. Tehát most kitöltöttem az # 1 értékeit Spehro válasza és 1,2 V alapján. Tényleg nem értem, miért minősítik az alkáli elemeket 1,5 V-nak! Különösen most azt mondod, hogy gyakran magasabbak, mint 1,5 V. Az átlagos feszültség kevésbé félrevezető.
Tisztában voltam az önkisüléssel. Megkértem a Maplint, hogy adjon meg adatokat az akkumulátorok önkisüléséről összehasonlítás céljából. Mivel nemrégiben elkezdtek „hibrid” márkanévvel rendelkező akkumulátorokat forgalmazni, amelyek csak előre feltöltött alacsonyabb önkisülésű NiMH akkumulátorok, magasabb árcédulával, ezért pontos adatok megadásával kértem a pontosítást. Adatlapokat is kértem néhány elemükhöz, de egyelőre semmi.
Célszerű beszerezni az adatlapot ezekre a „hibrid” akkumulátorokra is. Úgy tűnik, hogy az általam látott márkák, amelyek alacsony önkisülésű NiMH-t „hibridnek” nevezik, általában valamivel nagyobb önkisülést mutatnak, mint a többi alacsony elf kisütésű elem. Emellett általában az alacsony önkisülésű NiMH kisebb mAh kapacitással rendelkezik, mint ugyanazon márka szokásos önkisülése - mivel ennek a kérdésnek az a célja, hogy optimalizálja a megafon kapacitását.
John Meacham
2014-02-18 09:26:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Az egyik oka annak, hogy a PP3-asok térfogat-hatékonysága nem megfelelő, hogy henger alakú cellákat használ a PP3 tok belsejében. Az elektrolit sűrítésének szükségessége miatt nem lehet egyszerűen alkáli vagy NiMH elemeket készíteni bármilyen más tényezőnél, mint egy henger. Ez azt jelenti, hogy néhány vállalat kitalálta az alkáli elemek verembe csomagolásának módjait, hatékonyan kihasználva a PP3 helyét, de úgy tűnik, hogy ugyanolyan kapacitásúak, ezért azt gondolom, hogy az összeszerelés megkönnyítése érdekében tették, nem pedig többet robbanás.

Emellett nagyobb a cinkpazarlás, amelyet kisebb akkumulátorméretek esetén használnak. A cink tok alkotja az egyik elektródot, és bizonyos vastagságúnak kell lennie ahhoz, hogy fizikailag összetartsa a cellát, és az elektrolit ne tudja megenni (ezért szivárognak ki végül az olcsó, vékony héjú elemek). Ez sokkal vastagabb, mint amennyi szükséges ahhoz, hogy negatív elektródként működjön. Kisebb elemekben a cinkhéj nagyobb százalékos helyet foglal el az elektrolit mennyiségéhez viszonyítva.

Köszönöm. Ez tisztázta, hogy mit sejtettem a sejtméretről, bár úgy tűnik, hogy ez több tényező, mint azt eredetileg gondoltam. Újnak mondtam, hogy néhány PP3-nak hengeres cellája van, de arra tippeltem, hogy a legtöbb modern rakott cellát használ. Lehet, hogy igen, de mint mondod, úgy tűnik, többnyire nem próbálják ezt az elrendezést felhasználni a kapacitás feltöltésére. Láttam egy 300mAh PP3 NiMH akkumulátort, bár az ára megegyezik a 200mAh PP3 3 csomagjának árával. Elég kevés helyet kell elveszíteni, ha 7 hengeres cellája van, mert nem tűnik nagy számnak, ha megpróbálunk bepakolni a PP3 forma-faktorba. …
... ez arra késztetett, hogy elgondolkodjak azon, hogyan is rendezném el azt a 7 AAA elemet a 3. helyen, és rájöttem, hogy valójában a * 14 * AAA elemeket el lehet rendezni, hogy megközelítőleg ugyanolyan négyzet alakú helyet foglaljanak el, mint 2 × 3 AA! Ez 15,96Wh (57,456kJ) energiakapacitást eredményez, amely figyelemre méltóan közel van, és csatlakoztatható az eredetileg keresett 8,4 V-hoz. Az elemtartó rekeszének lekerekített sarkai miatt azonban ez az elrendezés nem egészen illik a megafonhoz, de mindenképp felteszem a kérdésemre, ha esetleg más eszközök számára releváns. …
… Bár érdekes elrendezés, egyedi akkumulátorcsomagot kell készítenie, és ez valószínűleg csökkenti a legtöbb eszköz futási idejét. Azt hiszem, vannak olyan konkrét esetek, ahol marginális javulás következne be, de miután megnéztem ezeket a cselekményeket, úgy gondolom, hogy ez nagyon marginális lenne, és nem érné meg, ezért még mindig jobban szeretem a 2. helyet.
Spehro Pefhany
2014-02-18 08:30:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Csak összehasonlítható technológiák alapos kiszámításával, a 30 mA állandó feszültség mellett működő Panasonic akkumulátorok esetén 15 órát kapok a 9 V-ra és 70 órát az 1,5 V-os AA cellára. Tekintettel arra, hogy a 9V-nek 6 cellája van, ez 28% -kal több energiát jelent, mint egyetlen AA cellában.

Kb. kétszeresek, így a tömegenergia-sűrűség körülbelül 2/3 olyan jó, mint a 9V-os akkumulátor esetében. Nem meglepő, mivel sok sejtfala és hasonló van benne.

Az igazi gyilkos a $ energiasűrűség. 100 darabos mennyiségben az AA cella 0,35 dollár, a 9 V-os akkumulátor pedig 1,90 dollár, tehát a 9 V-os akkumulátorokkal való üzemeltetés költsége 5-10-szer magasabb lesz.

Oké, tehát a 4. számú energia-kapacitás 40-50% -a valószínűleg megegyezik a 2. számú energiakapacitással. Ez az adat egy kicsit értelmesebb a 19% -hoz képest, de azt feltételeztem, hogy egy önálló többcellás akkumulátor hatékonyabban képes csomagolni a cellákat, mint ha számos egyedi egycellás akkumulátor lenne egy akkumulátorban. Az ár kevésbé aggasztja az újratölthető elemeket, mivel sokkal hosszabb ideig tartanak, mint amennyit érnek, de mégis kár, hogy ilyen különbség van.
Megnéztem egy [videót] (http://youtu.be/R8hTQXqURB4), amely bár helyenként kissé pontatlan, de nagyon informatívnak (és meglehetősen mulatságosnak) találtam, és megtudtam, hogy egyes eszközöknek olyan magas a levágása, hogy < Aussie> “* csak elpiszkál *” a kapacitás felénél, így még mindig van egy kis lehetőség, hogy a 4. hely még mindig a legalkalmasabb lehet, de most komolyan kétlem. Köszi az infót.
Megtudtam, hogy a töltőkapacitás-besorolásokat ilyen alacsony áramokon mérik, és ezért jól jelzik a felső határt. Szerintem a számításaim nem annyira naivak, mint gondoltam; A PP3-ok csak nagyon rosszak, amikor NiMH-k, valószínűleg a 7 sejt beillesztésének helyhiányossága miatt, ugyanakkor lúgosak is nagyon rosszak. Elképesztő, hogy a NiMH esetében 3 AA több energiát képes tárolni, mint 5 PP3! És még a lúgos 2100mAh és 450mAh értékek mellett is, a PP3-nak, mint mondja, csak mintegy 29% -kal több energiakapacitása van minden extra tömegéhez.
Nagyon nagy verseny folyt az igazán nagy kapacitású AA cellák építéséért is. Az Ah gyakran láthatóan jól látható a csomagon a kiskereskedelmi értékesítéshez.


Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...