Kérdés:
Meg lehet-e változtatni a chip kialakítását?
Kulin Choksi
2011-04-25 23:45:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Készíthetünk valami chipolvasót, amely megérti a chip tervezését és elkészíti annak tervét?

Milyen integrált áramkör? Például az 555 időzítő, a tervek online vannak az adatlapon.
Lehetséges lenne olyan chipolvasó megtervezése, amely képes bizonyos típusú chipeket "visszafejteni" (pl. Bármilyen kivitel 16V8-ba, vagy a legtöbb 22V10-be), de általában túl sok van olyan dolgokat, amelyeket egy chip tehet az ember számára, hogy bízzon a fordított motoros erőfeszítésekben, amelyeket kizárólag a szondázás útján végeznek. Még valami, mint egy 22V10 is, egyféleképpen viselkedhet, amíg hét pontos tízbites címet be nem állítanak, majd teljesen másképp kezdik viselkedni. Nem lehet megvizsgálni az összes lehetséges 70 bites címszekvenciát, így nem lehetett biztos abban, hogy egyetlen funkció sem maradt ki.
Kapcsolódó az Intel chipjeihez: https://reverseengineering.stackexchange.com/questions/5878/reverse-engineering-modern-intel-cpus/
Négy válaszokat:
Connor Wolf
2011-04-26 02:40:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A ChipWorks kiváló bloggal rendelkezik pontosan erről, sok nagyszerű képpel itt.

A FlyLogic kiváló bloggal is rendelkezik. itt van.

A rövid válasz az, hogy ez teljesen lehetséges. Az IC DIE-k alapvetően valóban kis áramköri kártyák. Meglehetősen könnyen megtervezheti őket, csak egy másik eszközkészletre van szükség.

Különösen szeretném felhívni a figyelmet néhány, a flylogic által a fordított tervezésű IC-ken tett bejegyzésre (milyen aktuális!) itt és itt.

Image borrowed from flylogic
Kép a flylogic webhelyről

Az első link megszakadt.
A bonyolult chipek talán nem is olyan könnyűek :-) https://reverseengineering.stackexchange.com/questions/5878/reverse-engineering-modern-intel-cpus
user3624
2011-04-25 23:50:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Igen. Vannak olyan cégek, amelyek erre szakosodtak. Ezt folyamatosan végzik, bár ez inkább művészet, mint tudomány. Általában valami furcsa kémiai és mechanikai maratási eljárást végeznek, hogy fokozatosan lehúzzák a chip rétegeit (például a NYÁK rétegeit) - részletes fényképeket készítve az egyes rétegekről. Normális esetben ezek a vállalatok azért teszik, hogy olyan embereknek segítsenek, mint a T.I. és az Intel kitalálja, hogy miért hibásodnak meg a saját chipjei, de meg lehet fogadni, hogy ennek is van illegális felhasználása.

Íme egy érdekes és releváns cikk, amelyen most összefutottam: http: / /www.forbes.com/forbes/2005/0328/068.html

És egy másik link: http://www.siliconinvestigations.com/ref/ref.htm

Mi illegális a versenytárs chipjének visszafejtésében?
@endolith Nem mondtam, hogy a fordított tervezés illegális. De valószínűleg valaki azt állítaná, hogy az (DCMA és minden). Ennek ellenére a hamis chipek gyártásához fordított tervezés szükséges - ami a legtöbb országban illegális. És hozzá kell tennem, a hamisított chipek nagy problémát jelentenek a legtöbb közepes és nagy gyártó számára. Tudom, hogy a beszerzési részlegünk kiképzésre került a hamisított chipek észlelésére, és valóban elkapott néhányat, mielőtt bekerült volna a rendszerünkbe.
Szerintem a fordított tervezés, hogy pontos másolatot készítsen, ahelyett, hogy megtudná, hogyan működött, a szerzői jogok megsértése alá esne.
@pfyon: Az IC [maszkmunka] másolására vonatkozó törvények (http://en.wikipedia.org/wiki/Integrated_circuit_layout_design_protection) nagyon hasonlítanak a könyvekre, szoftverekre, fényképekre stb. Vonatkozó szerzői jogi törvényekhez. Azt hiszem, a legnagyobb különbség az, hogy a szerzői jog (vállalati szerzői joggal) 95 évig tart, de a maszkjogok csak 10 évig tartanak.
Leon Heller
2011-04-26 00:39:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A chipterv másolásának másik módja a funkcionalitás utánzása egy FPGA használatával. A régebbi chipek sok emulációja elérhető, például a Z80 és a 6502. Néhány hallgató még elkészítette az ARM eszköz saját verzióját, és elérhetővé tette azt az interneten keresztül, de törölnie kellett, amikor az ARM jogi lépésekkel fenyegetett.

Csak akkor tudja végrehajtani egy FPGA-ban, ha visszafejtette azt. A kérdés erről a fordított tervezésről szól. Úgy tűnik, hogy az OP-nak nincs adatlapja.
Nem mondta. Életképes megközelítés, ha rendelkezésre áll egy adatlap, és jóval olcsóbb, mint a többi javaslat.
knossos
2017-09-19 22:25:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Míg a régi mikrochipek visszafejtése optikai mikroszkóppal és kézi polírozással megvalósítható, a kihívás a rétegek tiszta leválasztása. Például a fenti kép egy régebbi chipnek tűnik és a háttér színváltozásaiból látható, hogy egy réteg eltávolítására csiszolták. A tipikus feldolgozási eljárások magukban foglalják a polírozást speciális polírozó / fésülő gépekkel, vagy nedves kémiai maratással többé-kevésbé veszélyes vegyi anyagokkal.

A legújabb chipeknél azonban a folyamatméretek olyan kicsiek, hogy olyan kifinomultabb és drágább berendezésekre lesz szükséged, mint például egy plazma marató, egy pásztázó elektronmikroszkóp (SEM) vagy egy fókuszált ionnyaláb (FIB). A bonyolultság miatt már nem is olyan egyszerű a logikát (azaz a netlist információkat) kibontani a chipből. Ma a vállalatok tehát olyan automatizált eszközöket használnak, amelyek jellemzően feldolgozzák a kapott chip-rétegek SEM képeit a netlist előállításához. A kihívás itt a chip feldolgozása, így elkerülhetők a műtárgyak feldolgozása, mivel ezek problémát jelentenek a későbbi automatizált elemzések során.

Van néhány Youtube-videó és konferencia-beszélgetés a chip-visszafejtésről. Például az itt látható videóban láthat egy kisebb beállítást, amelyet az emberek akár otthon is használhatnak: https://www.youtube.com/watch?v=r8Vq5NV4Ens

Másrészt vannak olyan vállalatok, amelyek kifinomultabb és drágább berendezésekkel végezhetnek ilyen munkát. A fentieken túl az IOActive rendelkezik egy ilyen típusú laborral.

Az EU-ban vállalatok is vannak. Például a Trustworks webhelyén láthat néhány képet és néhány szükséges laboratóriumi eszközt az ilyen jellegű munkához: https://www.trustworks.at/microchipsecurity. Úgy tűnik, hogy mikrochipes fordított mérnöki szoftvereszközökkel is rendelkeznek, ha kifejezetten a "Netlist Extraction and Analysis" részüket nézi meg.Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...