Kérdés:
Feszültség és áramkorlátozó áramkör
flndr
2012-07-09 08:11:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Újonc vagyok az áramkörtervezésben, úgyhogy azt hiszem, vagy elvesztem, vagy túlgondoltam ezt (valószínűleg az előbbit). Szükségem van egy áramkörre, amely úgy működik, mint egy áramkorlátozó tápegység, amelyet meg tudok tervezni egy adott feszültségben (20mV) és áramkorlátban (100mA) több független kimeneten. Valamennyi kimenetem valószínűleg rövidre záródik, vagy nagyon alacsony az ellenállása.

Eddig olyan IC-ket néztem, amelyek állandó áramforrást tudnak biztosítani, de egyik sem tartozik a szükséges tartományba. Megnéztem a feszültségszabályozókat, de nem vagyok biztos benne, hogyan tudnám korlátozni a tőlük érkező áramot.

A legígéretesebb dolog, amit eddig láttam, egy két tranzisztoros áramkorlátozó használata, például ez:

Current limiter

Forrás: Wikipédia

Valószínűleg működik? Ha több ilyen áramköröm van (ugyanahhoz a VCC-hez és GND-hez csatlakozva), akkor is a rendeltetésszerűen működne? Van egy sokkal jobb módszer a probléma kezelésére?

Három válaszokat:
stevenvh
2012-07-09 09:53:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nem, a tranzisztor áramkör 20 mV-nál nem fog működni, mivel legalább 0,7 V-ra van szüksége az alap-emitter csomópont feszültségesésének leküzdéséhez. Nem valószínű, hogy találna olyan áramkört, amely ilyen alacsony feszültség mellett működik.

De minden még nem vész el. Az áramkorlátozó nagyobb bemeneti feszültség mellett is működhet. Ez a terhelés határozza meg a kimeneti feszültséget Ohm törvénye szerint: feszültség = áram x ellenállás. Tehát még 5 V-os táp és 0,2 Ω terhelés mellett is csak 20 mV lesz rajta, ha az áramot 100 mA-re korlátozza. Tehát használjon pár voltos tápfeszültséget a tranzisztor áramkorlátozójával, és minden barackos.

Tartsa szemmel a tranzisztor eloszlását. 5 V és 100 mA feszültség mellett ez 500 mW, és ez gyakran az általános tranzisztor határértéke. A BC337 abszolút maximális teljesítménye például 625 mW. Tehát egy 3 V-os táp biztonságosabb, mint egy 5 V-os.

Russell McMahon
2012-07-09 10:10:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Feltételezni kell, amelyet érdemes tisztázni. Ha 20 mV-ot szeretne 100 mA-ig, akkor egyik áramkör sem fog működni áramszabályozás és feszültségszabályozás nélkül. A következő áramkörök foglalkoznak az áramszabályozással. Ezeket fel lehet használni egy szokásos 20 mV feszültségszabályozó áramkör táplálására. Ha az Iload < Icurrent_limit, akkor a VR a kívánt módon működik. Ha az Iload megpróbálja túllépni az áramkorlátot, akkor a VR éhezik az áramot. Tehát ...

Az áramköre működni fog, de viszonylag gyenge minőségű - attól függ, hogy a Q2 Vbe-je jól definiált-e - ami általában nem az. Steven szerint a felső tranzisztornak 20 mV-nál nagyobbra van szüksége. Vbe, ami igaz, DE, ha beállítja a választott áramot, és HA a terhelés 20 mV-ra csökken ezen az áramerősségen, akkor a Q1 azt feltételezi, hogy bármi Vce szükséges ahhoz, hogy 20 mV-t csökkenjen a terhelésen.

Eredeti áramkör. Nem csodálatos -

enter image description here

Sokkal jobbak az alábbihoz hasonló áramkörök innen.
Ezt kissé módosítottam, de otthagytam értékeik a helyükön vannak, mivel ez csak ötletet ad.
A rendszer bekapcsolja a Q3-at, amíg V_Rsense = Vref.
Tehát I_constsnt-current = Vref / Rsense.
A Vref felosztható néhány bemeneti feszültségről az osztás arányának használatával szemléltetjük. . Változtatható feszültséget biztosíthat egy fazékból vagy egy mikrovezérlőből stb. Vegye figyelembe, hogy ez egy áramelnyelő, amelynek terhelését valamilyen választott V + -ról táplálják. Nem kell, hogy ugyanaz legyen a V +, mint a Vcc = BPS +.

enter image description here

https://www.google.co.nz/search?q=current+source&hl= en&safe = off&prmd = imvns&tbm = isch&tbo = u&source = univ&sa = X&ei = K2P6T_iZEOijiAfU4JjlBg&ved = 0CGAQsAQ&biw = 1536&bih = 864

hasonló, de MOSFET és uC meghajtó


Ez hasonló, de az R1-es feszültséget használja a magas oldali áramforrás biztosításához. Innen, de azt mondja, hogy az "Az elektronika művészete" másolatú. Megjegyezzük még egyszer, hogy a Vref az R1-es HIGH oldalsó feszültség.
Icc = Vref / R2 = [V + x R1 / (R1 + R3)] / R2

enter image description here


Maxim néhány gondolata innen.

enter image description here


Sok kapcsolódó gondolat az egész világról

Köszönöm a válaszod. Ami zavaró, hogy hogyan lehet korlátozni a feszültséget és az áramot (rájövök, hogy egyszerre csak egyet korlátozunk). Ha valami hasonlót tettem [ehhez] (http://i.imgur.com/Iq40E.png), akkor képesnek kell lennem állítani a nyitott áramkör feszültségesését az általam rajzolt feszültségszabályozó és a meglévő áramkör között. Ezután rövidre tehetem a terhelést, és beállíthatom a rajzolt Vref-et a megfelelő áram eléréséhez. Akkor a határaimat meghatározzák, nem?
jippie
2012-07-09 23:39:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Egy 7805 feszültségszabályozót meglehetősen könnyű úgy programozni, hogy áramforrásként működjön. Nézze meg az alábbi képet, amelyet itt találtam:

enter image description here

Az R keresztirányú feszültség ismert, 5 V. Ezért, ha 100mA áramot akar, az R értéke 5V / 100mA = 50Ω legyen. Vigyázzon, hogy az ellenállás 5V × 100mA = 0,5W-ot eloszlat, így az 1W-os ellenállás nem rossz ötlet.

Nem biztos abban, hogy mi a szándéka a 20mV-os követelménynek. A bemeneti feszültségnek legalább 5 V-nak (a szabályozó kimenete) + 3 V-nak (a szabályozón szükséges) = 8 V-nak kell lennie a maximálisan szükséges kimeneti feszültség felett.

A 20mV / 100mA határértékek. Amikor rövidre zárom a kimenetet, 100 mA-re akarom korlátozni az áramot. Nyitott áramkörön a feszültséget 20 mV-ra kell "korlátozni".
600mV (ish) könnyen megvalósítható diódával a kimeneten.


Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...