Kérdés:
Hogyan lehet a lehető leghatékonyabban vezetni a nagy teljesítményű LED-eket
Mike
2012-06-29 03:37:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nagyon nagy teljesítményű LED-ekkel találkoztam.

Adatlap a LED-ekhez http://www.cree.com/led-components-and-modules/products/xlamp/arrays-nondirectional/xlamp-cxa2011

Kérdésem: ezekhez a nagy teljesítményű LED-ekhez hogyan hozhatok létre olyan meghajtó áramkört, amely energiatakarékos lesz, vagy van-e olyan meghajtó olyan nagy teljesítményű LED-ekhez, amelyeket egyszerűen nem találok.

A LED-ek végül egy növekvő fényben használják egy akvapóniás rendszer számára, ezért a hatásosság elengedhetetlen.

Komolyan kétlem, hogy egy LED 40 V-nál működik.
Talán 4,0 V-ra gondolt ...
... vagy lehet, hogy ez egy szerelvény, több sorozatú LED-del.
0,8A-ra vagy 0,08A-ra gondol?
Amit mondtam, 40V .8A feszültségen működik, és nagyon drágák voltak megvásárolni
Ezek a LED motor chipek egy sor (12) LED chipet tartalmaznak egy nagy ezüst dollár méretű csomagban. 40V@270mA (11W @ 85 ° C) vagy 46V@1000mA (46W @ 85'C), amelyhez CPU típusú hűtőre van szükség. A LED-ek ésszerű árai itt ~ 1,5 USD / W x45W
@Mike Mi a költségvetése a 80% -os hatékonyság érdekében? 90% -kal hatékonyabb dollárban? és a hangerő?
@OlinLathrop Majdnem 3 éve.Még a hatalmas Cree is azt mondja: "... a CXA2011 LED ..." erre a 40 V-os "modulra".
Három válaszokat:
Russell McMahon
2012-06-29 04:52:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A legjobb általános LED-hatékonyság érdekében (amely az Ön által kitűzött cél) nagy hatékonyságú LED-ekre és nagy hatásfokú meghajtókra van szüksége. Lehet, hogy nagy teljesítményű LED-modulok állnak rendelkezésre, de sok esetben kevésbé hatékonyak a rendelkezésre álló legjobbaknál. A nagyon alacsony hatékonyságú LED-ek semmiféle hatékony vezetése nem fogja pótolni alacsony hatékonyságát.

Megemlíted a 0.8A x 40V-ot (amely több LED-et vagy külön LED-et használ) = 32 Watt. Ez a bemeneti teljesítmény körülbelül 5-8 elérhető legfelső LED-del érhető el, és gyakran jobb lesz a lehető legjobbat használni, ha a legnagyobb hatékonyságra van szükség.

Valószínűleg a legköltséghatékonyabb egy kereskedelemben kapható LED-meghajtót vásárolni, ahelyett, hogy saját készítené magát, a jó hatékonyságra törekedve. az ebay rengeteg lehetséges jelöltet sorol fel

Meg kell adnia az energiaforrását is. Ez 110 VAC hálózati, vagy 12 voltos akkumulátor, vagy?

A LED-ek helyes és maximális hatékonysággal történő vezetésének szokásos módja egyszerű (szerencsére).

 • Határozza meg a szükséges LED-es működési áramot.

 • Az adatlapokból határozza meg a LED maximális feszültségesését, amelyet a LED a kívánt áramerősség mellett elér.

 • Kapcsoló üzemmódú állandó áramot biztosítson forrás, amely legalább a lehető legnagyobb feszültség mellett előállítja a szükséges áramot.

 • Extra pontok:

  • Minimalizálja a LED hőmérsékletét hűtéssel

  • A LED maximális áramérték alatti működtetése némileg megnövekedett hatékonyságot eredményez - talán 10–20% -kal több fény világít wattonként a teljes besorolás 20% -ánál. teljes teljesítmény.

  • A LED élettartama csökkenő hőmérséklet és csökkenő áram mellett növekszik. Míg a nagyobb áram általában több hőt termel, ezek a hatások függetlenek egymástól.

Lényegében bármilyen kívánt névleges áramú LED-meghajtó beszerzése. Megfelelő besorolású külső MOSFET használata, amelyet egy ülő vezérlő hajt, lehetővé teszi, hogy bármilyen áramot a MOSFET képes kezelni. Ez kívánt esetben nagyon nagy lehet.

A legjobb hatékonyság érdekében használja a „szinkron egyenirányítást” - ez az egyenirányító diódákat váltott MOSFET-ekre cseréli és alacsonyabb veszteségeket eredményez. elérhető lesz. Kiválasztott esetekben több mint 90% és körültekintéssel.

Hozzászólás a fentiekhez, és jobb információkkal szolgálhatunk.

Tony Stewart Sunnyskyguy EE75
2012-07-14 04:24:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A fogyasztói árucikkek áramellátásának költsége a PC számára olcsó és piszkos 50/500 W és 1200 W @ 300 USD Corsair Pro között mozog, tehát 100 USD / kW és 250 USD / kW között mozog. De a LED által jóváhagyott illesztőprogramok, az & PSU-k általában ennél sokkal többe kerülnek.

Javaslatom egy jó fogyasztói 85 W-os "univerzális laptop töltő" (ULC)

 • Ezek ára különbözik, és ebben az évben 35 USD-t vásároltam 85 W-nál, vagyis 0,41 USD / W mennyiség = 1.
 • A kulcsfontosságú pont itt a LED-meghajtók, kellékek stb. általában annyiba vagy többe kerülnek, mint a LED-motorok, ahol itt egy olcsó fogyasztói megoldást javaslok.
 • A tápfeszültség-LED-ek 1 USD ~ 1,5 USD / W és magasabb a jobb minőség érdekében
 • Számítson arra, hogy ezek a költségek az < 0,10 USD-ról 0,50 USD / W-ra csökkennek a volumenvásárlásoknál.
 • Néhány éve megállás nélkül több futtatásom van. .
 • A hűtőborda költségei nagy eltéréseket mutatnak a nagy anyagköltségek, a hatalmas bordák vagy a közepes méretű, erőteljes DC egyenáramú ventilátorok választása miatt.
 • Ha olcsóbb, teljes teljesítményű megoldást talál a LED-motorokhoz, szóljon.

  • Néhány nem OEM töltővel rendelkezik minden szokásos egyenfeszültség-beállítás & csatlakozó laptopokhoz.
  • A 4.5A @ 19V ULC-t használom 6x1W fehér vagy kék színre alumínium borítású PWB-n alumínium táblákra
  • Ezeket alumínium 0,5 "x1" extrudált végsávok alá szerelem, amelyek felhasználhatók a LED tükröződésének és a további hőterjedés kiküszöbölésére, valamint a külső kézi vagy fedélzeti sínek alá történő rögzítésre.

   19 V @ 4,5 A (85 W) feszültségen
  • Az eredmény hűvös LED-ek, hűvös PS-k voltak, de majdnem olyanok, mint a nappali fény, így 5% -ra tompították 5Ω-mal, hozzáadva a 25 W-ot. A hatékonyság nem okozott gondot. 1,5 dollárba kerül
  • Lineáris lábonként 1 W kapaszkodó alatt vagy egy csík 5 ~ 6 lábonként
  • 400 ~ 500 Lumen / 6 x 1 W csíkonként a kapaszkodó alatt.
  • Az eredmények meghaladják a felhasználó elvárásait, a módosítások / telepítés előtt a pc alább találhatók.

  enter image description here

  Ennek használata a LED-ek áramellátásához attól függ, hogy mennyire ért hozzá egy LED-tömb az ULC V-I működési pontjaihoz. Ha ugyanabból a sorozatból származó LED-ekről vásárolhat, akkor azok V-I görbéje megegyezik, de Disti ezt nem hajlandó megtenni, ezért vásárlási készségre van szükség, különben problémái lesznek.

  Alapvetően arról van szó, hogy jó alacsony hőállósággal rendelkezzünk, és az áramkör ESR-jét kissé meghaladjuk a névleges ESR-jellemzők fölött, ugyanazon kötegelt beszerzéssel a LED-eken az alacsony költségű, megbízható működés érdekében. Meg kell értenie a nyitott áramkör feszültségét, a töltő terhelésszabályozása vagy ESR-je terhelés nélkül várható. 2% tip. vagy 100 mΩ 100 W-os PS-hez hosszú kábeleken.

  Ticky Tackie A LED-motorok áramellátásának technikai titkai,

  Most vizsgáljuk meg @ Mike vágyát a Cree 45 W-os Xlamp használatára. cXa2011 LED

  Minden PN dióda negatív hőmérsékleti együtthatóval, k (Shockley-effektus) vagy feszültségeséssel rendelkezik a hőmérséklet emelkedése miatt. A tervezőktől való félelem a CV-vel szemben van, "termikus elszabadulás", ezért csak az állandó áramú meghajtókat veszik figyelembe, míg ha szorosan ellenőrzik a köteget és elegendő ESR van alacsony Tja mellett, akkor az stabil. Amikor a környezeti & csomópont felmelegszik, a LED belső elágazási feszültsége csökken, és nagyobb áramot igényel a belső ESR feszültségkülönbségéből.

  Megmutatom, hogyan lehet ezt a hatást leküzdeni az XLamp-on, és egy másik cikkben bemutatom, hogyan lehet mérni a csomópont hőmérsékletét, felhasználva magát a LED-et hőmérőként a VT görbével, amely a kórházakban már alapértelmezett.

  • az 5. oldal görbéiből, konzervatív specifikációkkal.
  • 40,0 V TYP @ 270mA ∂V / ∂I = ESR = 7Ω 10,4 W TYP mellett. (5. o. specifikáció)
  • Hőállóság jcn-eset = 0,4 ° C / W TYP.
  • Csomópont hőfeszültsége, k = -35 mV / ° C. TYP. (2. o. specifikáció)
  • Tudjuk, hogy a hűtőborda kialakítása döntő fontosságú, és az Rja a csomópontoktól a környezőig terjedő összes hőellenállás összege.
  • Válasszunk 2 ° C / W értéket hűtőborda + interfész kiindulópontként, tehát Rja = 0,4 + 2 = 2,4 ° C / W

   - Megjegyzés: a tisztességes processzor hűtőbordája ~ 0,2 ° C / W kényszerített levegős CPU hűtőborda esetén) és kiváló az <<0,1 ° C / W.

  • V előre = 40V tipusú, 48V max @ 270mA ez széles tartomány sarzsonként - Tehát jó forrású LED-es motorokra van szükséged ugyanabból a tételből, vagy kérdezz tőlem.

  • Vegye figyelembe ezt a 12 chipes sztringet egyben, tehát 40 V vagy 3,3 V / chip

  A hőegyensúly ott áll fenn, ahol metszéspont van a hőellenállással rendelkező lineáris hőmérséklet és az If ^ 2 * Rs másodfokú hatásai között.) ellenállás, elszaladás fordulhat elő. Alacsony hőállósággal és az ESR hozzáadásával a kábelbe megelőzhető.

  Egyetlen dizájn sem tökéletes a fejemben.De a valóságban a tökéletességet úgy definiáljuk, hogy csak megfelel vagy meghaladja a specifikációt
  Mégis hajlamos vagy a tökéletességre;) Felfelé kerekítek, nem lefelé.
  Igen, sok tapasztalattal rendelkező perfekcionista vagyok, ezért jobban örülök a def'n valóságnak, ami jó enuf vagy jobb, de akkor mindig megpróbálok valamilyen fontos módon meghaladni a vásárlói elvárásokat ....
  jluciani
  2012-07-14 06:52:16 UTC
  view on stackexchange narkive permalink

  Mi az áramforrása? Hány rendszert fog építeni? Mennyire lesz közel az aquaponics rendszeréhez a LED-meghajtó? Hány ilyen LED-et fog használni?

  Először dolog - Biztos benne, hogy ez a megfelelő LED a növényeinek termesztéséhez? A felsorolt ​​LED-ek többségét 2 és 4 McAdams lépésben rögzítik. A 3000K alkatrészek CRI-értéke 90. Ezek beltéri világításra szolgálnak, ahol fontos a színegyeztetés - vitrin, művészeti galéria, árucikk-kijelző stb. Ön vitathatatlanul fizet azért a fotometrikus teljesítményért, amely nem számít az üzem számára. >

  A legtöbb látott növényi fény monokróm LED-et használ - elsősorban kék és piros. Néhányan fehér színnel egészítik ki. A rendszerek növelik a vörös / kék mennyiségét a növények napi növekedési ciklusában a termelés javítása érdekében. Minden kérésem a piros / kékre vonatkozik.

  Ha valóban fehérre van szükséged, akkor külön LED-eket csinálnék. Használhat OSRAM Oslon négyzeteket, Nichia 219B vagy Cree XML (XPG vagy XBD). Ha növelheti a CCT értékét 4000K, 5000K, 6000K értékre, és csökkentheti a CRI értékét 60-ra vagy 70-re, javíthatja hatékonyságát.

  Ha az illesztőprogram nedves vagy nedves környezetben lesz, akkor IP66-ot használok (vagy jobb) meghajtó a megbízhatóság biztosítása érdekében. Ha csak pár rendszert fogsz építeni, elköltem a pénzt, és illesztőprogramokat vásárolok. A vezető költsége alacsony ezekhez a LED-ekhez képest :)  Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
  Loading...